02/07/2024 0 Kommentarer
Begravelsen er til forhandling
Begravelsen er til forhandling
# Nyheder fra Glostrup Provsti
Begravelsen er til forhandling
Begravelseskulturen forandrer sig i disse år. Præsterne i Glostrup Provsti var samlet til konvent i Brøndbyøster Kirke, hvor emnet om begravelser var øverst på dagsordenen. Eskil Dickmeiss, provst i Frederikssund Provsti, stod for foredraget. Han åbnede for en diskussion om Begravelse til forhanding for provstiets præster.
Af: Peter Brandt Baumgartner, kommunikationsmedarbejder
Præsterne i Glostrup Provsti var samlet til konvent på den første torsdag i november. Dagen indledtes med en andagt i Brøndbyøster Kirke. Bagefter var der provstikredsmøde med foredrag i Brøndbyøster Kirkes sognegård, Annexgården.
Emnet for foredraget var Begravelsen til forhandling. Borgerlige begravelser for folk, der er medlemmer af folkekirken er i vækst på landsplan. Og provst i Frederikssund Provsti, Eskil Dickmeiss, har lavet en undersøgelse af den forandrede begravelseskultur. Han har lavet analyser af begravelsestal og statistik samt haft interviews og samtaler med bedemænd, kordegne og præster om emnet. I foredraget kom provsten med grunde til forandringen i synet på begravelser, men også til løsninger på problemstillingen.
Døden er under forandring
Flere medlemmer af folkekirken vælger at blive begravet uden præstens medvirken. Det sker ved en borgerlig begravelse. Den folkekirkelige praksis bliver altså ikke repræsenteret ved mange folkekirke-medlemmers sidste rejse, og der sker en slags ”nedskalering” af begravelsen. Flere mennesker går uden om kirken, når deres pårørende dør.
Provst Eskil Dickmeiss peger på flere faktorer, som har indflydelse på beslutningen om at holde en borgerlig begravelse. Det skyldes samfundsmæssige strømninger som sekularisering, individualisering og kommercialisering, og det er alt sammen med til at påvirke vores billede af døden, og af hvad en begravelse skal indeholde.
Tidligere ringede man først til præsten, når man havde mistet et menneske. Nu begynder pårørende ofte med at ringe til en bedemand, og her aftaler man måske også salmer og musik. En præst er så det andet eller tredje led, når en begravelse eller bisættelse bliver meldt ind. I flere sammenhænge er det tidlige møde med pårørende altså overtaget af andre parter.
Forståelse gennem relationer
”Mange præster oplever begravelser som det mest meningsfulde i mødet mellem folk og kirke” påpegede Eskil Dickmeiss ved foredraget. Det levede liv og evangeliet smelter nemlig sammen i begravelseshandlingen. Derfor opfordrede provsten i Frederikssund Provsti også til et større forståelsessamarbejde mellem bedemænd, kirkelige medarbejdere og præster. Alle er på den måde korrekt informeret om forventninger til begravelsen, om afdødes ønsker og til sidst om de rettigheder, man har som medlem af folkekirken.
Flere præster ved konventet fremhævede deres personlige samtale med dem, der ikke ønsker gejstlig medvirken, som en måde at imødekomme forandringen på. Ved samtalen skabes der nemlig en personlig relation, og præsten kan derigennem blive klogere på, hvorfor folk vælger begravelsesritualet fra. Flere præster påpegede, at samtalen faktisk kan have en sjælesørgerisk karakter.
Præsternes erfaring med telefonsamtaler med pårørende står i sammenhæng til provst Eskil Dickmeiss’ resultater af undersøgelsen Begravelsen til forhandling: Man skal forkorte afstanden mellem sognepræst og mennesker, der mister. Og det kunne netop være ved telefonsamtaler, sygehusbesøg eller tilstedeværelse ved urnenedsættelse. Derudover er det vigtigt altid at lytte til de pårørendes tanker og ønsker til begravelsen. I den samtale kan vi også tydeliggøre, at kirken er et rum for alle – også ved begravelser.
Glostrup Provsti siger tak for en interessant og udbytterig dag.
Næste provstikonvent afholdes torsdag den 2. marts 2023 kl. 9.00-13.00. Dagen begynder med andagt i Brøndbyvester kirke, og provstikredsmødet fortsætter derefter i Sognets Hus på Præstegårdsvej 4, 2605 Brøndby.
Kommentarer