02/07/2024 0 Kommentarer
En kirke centralt placeret i samfundet – Provstikonvent i Glostrup Provsti
En kirke centralt placeret i samfundet – Provstikonvent i Glostrup Provsti
# Nyheder fra Glostrup Provsti
En kirke centralt placeret i samfundet – Provstikonvent i Glostrup Provsti
Budskabet om en folkekirke, der er til for fællesskabet og ikke sig selv, skabte rammen om et provstikonvent i Glostrup Provsti. Biskop Peter Birch berettede om visionerne for Helsingør Stift. Og biskoppen åbnede samtidig for dialog med præster og menighedsråd om, hvordan visionerne kunne udvikles lokalt i Glostrup Provsti på vestegnen.
Tekst: Peter Brandt Baumgartner
Glostrup Provsti ligger i en af de yderste kanter af Helsingør Stift. Biskop Peter Birch var kommet til vestegnen for at besøge Glostrup Provstis konvent, som blev afholdt i Brøndby Strands Kirkes sognegård. Ved provstikonventet var både præster og menighedsråd inviteret til at lytte og diskutere det folkekirkelige arbejde i området.
Biskoppen berettede om fokuspunkterne for det kirkelige arbejde i Helsingør Stift. Fokuspunkterne belyser blandt andet dåb, mobile menigheder og migrantmenigheder. Det er vigtigt, at folkekirken skal være en kirke, der placerer sig centralt i samfundet, beskrev biskop Peter Birch for de mange fremmødte: ”Jo flere døre, vi har ind i kirken, jo større er chancen for, at man opdager fællesskabet der”, påpegede Birch om sognekirkernes forskelligartede arbejde med både arrangementer og gudstjenester.
De fremmødte havde mange ideer og perspektiver fra deres eget egne sogne. Og det er ideer, som også kan løftes op fra sognene, så andre kirker i provstiet og i stiftet kan lade sig inspirere af dem. På plancher kunne deltagerne sidde i grupper og skrive ideer fra deres eget arbejde i sognene. Det blev til ideer om både gudstjenester udenfor kirkernes rum og samtalegrupper for eksistentielle spørgsmål.
En folkekirke for fællesskabet
Biskop Peter Birch fremhævede, at tiltag som babysalmesang, spaghettigudstjenester og sorggrupper går i folkekirkens historie ikke længere tilbage end omkring 35 år. Og de er blevet til succeshistorier for folkekirkens arbejde. De er desuden en naturlig del af kirkernes forkyndelse i dag, og der er mange mennesker, der bruger disse tilbud fra kirkerne. Derefter gik diskussionen om, hvordan kirkernes ellers kan byde ind for at imødekomme samfundsudviklingen.
Det overordnede budskab fra biskop Peter Birch var denne eftermiddag, at det ikke er meningen, præster og menighedsråd skal løbe hurtigere og gøre mere. Vi skal i stedet for alle sammen holde øje med, hvilke ændringer, der sker i samfundet: ”Og så skal vi huske på den enorme udviklingsevne og det udviklingspotentiale, der er i folkekirken”, sagde biskoppen.
Peter Birch understregede: ”Folkekirken er der ikke for organisationens skyld, men for menneskers og fællesskabets skyld”. Og netop det blev belyst denne eftermiddag i Glostrup Provsti, hvor både præster og menighedsråd var mødt talstærkt op.
Deltagerne kom med deres gode ideer til både nye og eksisterende tiltag
Kommentarer