13/11/2024 0 Kommentarer
En formiddag med dåben i centrum
En formiddag med dåben i centrum
# Nyheder fra Glostrup Provsti
En formiddag med dåben i centrum
Glostrup Provsti satte dåb på dagsordenen en tirsdag formiddag i november. Der var konvent, og præsterne fra Vestegnens folkekirker var mødt op for at tale om dåbens betydning og kommunikationen af dåben.
Af Peter Brandt Baumgartner
Dåben var i centrum i Glostrup Provsti. Og provstiets præster var mødt op til foredrag om dåbsindsatsen.
Christine Tind Johannessen er dåbskonsulent i Helsingør Stift, og hun fortalte i sit foredrag om det fokus på dåben, stiftet har i disse år. Tind Johannessen redegjorde for samtidens syn på dåb og for, hvordan man som folkekirke på Vestegnen kan møde mennesker i samtalen om dåben.
Ét særligt spørgsmål gik igen denne formiddag; nemlig spørgsmålet om dåben som et valg eller et fravalg. For deltagerne var det vigtigt, at det også er et valg ikke at lade barnet blive døbt. Dåben rodfæster nemlig et barn i det liv, det skal leve og inviterer det ind i et stærkt fællesskab.
Millennials og de kritiske spørgsmål
I sit foredrag lagde Christine Tind Johannessen vægt på kirkernes arbejde med de såkaldte Millennials. Millennials er en generationsbetegnelse for dem, der er født fra omkring 1980-1995 – og som stifter familie i disse år.
Det karakteristiske ved Millennials er, at de har digitale teknologier som smartphone og internet mere inde på livet end de ældre generationer. De er desuden kritiske overfor kommercielle reklamebudskaber, og så lægger de fokus på, hvad der har værdi for dem selv. De stiller derfor gerne kritiske spørgsmål, fordi budskaber og indhold skal give mening i deres eget liv.
Hvad betyder det så for arbejdet med dåb i Vestegnens folkekirker? Ifølge Christine Tind Johannessen skal kirkerne i dag møde mennesker på nogle andre præmisser end de har været vant til før. Det kan være, at man bør bringe dåb på tale, når man møder millennials til babysalmesang – eller det kan være, at en kort video på Instagram er svaret.
Mulighederne er mange for at imødekomme menneskers spørgsmål – og vigtigt var det for foredragsholderen, at kirkerne skal ”keep it simple”, og så tale om dåb i forlængelse af de tiltag, man som kirke, allerede har i gang.
Dåb på Instagram
Dåbsindsatsen fra Helsingør Stift er også foregået i samarbejde med influencer-kampagner på Instagram. Og præsterne fik også videoer at se denne formiddag, hvor kendte influencere reflekterede over dåben og dens betydning for dem selv.
Christine Tind Johannessen pointerede, at kommentarsporene fra influencernes mange tusind følgere var positive, og der blev sat gang i både debatter og refleksioner omkring dåben for mange mennesker.
Helsingør Stift har også selv produceret videoer, hvor kirkegængere og dåbsforældre fortæller om, hvorfor de lader deres barn døbe. For dem er det også et valg, hvis man ikke lader sit barn døbe – idet forældreskabet er fyldt med konstante valg og fravalg for et barn.
Skal, skal ikke?
Forældrene vælger i dåben et stærkt fællesskab til. Og de lader barnet få en forankring i den kristne tro. Det kan være meningsfuldt for forældre og barn at have et sted, hvor man er rodfæstet – især i en hæsblæsende verden, hvor alting forandrer sig hurtigt og hele tiden
Det er muligt for Vestegnens præster og kirker at dele det materiale, som Helsingør Stift laver om dåben på sociale medier. Vigtigt er det nemlig at lade dåbens mulighed komme på dagsordenen på kirkens forskellige kontaktflader.
Christine Tind Johannessen afsluttede dagen med at påpege, at man skal tænke i muligheder, når man taler om dåben. Dåben er nemlig en grundpille i den kristne tro, som forankrer en til noget større end det, man selv kan præstere.
Kommentarer